Psykoterapia

Kelan kuntoutuspsykoterapia


Kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on edistää kuntoutujan työ- ja opiskelukykyä sekä tukea opintojen edistymistä, työelämässä pysymistä ja työelämään siirtymistä tai sinne palaamista.

Voit saada Kelan korvaamaa psykoterapiaa, jos olet 16-67-vuotias ja

  • työ- tai opiskelukykysi on uhattuna mielenterveyden häiriön vuoksi
  • olet saanut mielenterveyden häiriön toteamisen jälkeen vähintään 3 kk asianmukaista hoitoa
  • psykiatrin lausunnon perusteella voidaan arvioida, että kuntoutuspsykoterapia on tarpeen työ- tai opiskelukykysi tukemiseksi tai parantamiseksi.


Kela myöntää tuen vuodeksi kerrallaan. Voit saada psykoterapiaa Kelan tukemana enintään 3 vuotta. Psykoterapiaa korvataan vuodessa enintään 80 kertaa ja kaikkiaan enintään 200 kertaa. 

(lähde: https://www.kela.fi/kuntoutuspsykoterapia) 

Toimi näin:

1. Ota yhteyttä psykiatrian erikoislääkäriin (1-2 käyntiä)

2. Varaa aika tutustumis-/arviokäynnille ja löydä itsellesi sopiva KELA-pätevä psykoterapeutti

3. Käy psykiatrin vastaantotolla, jolloin saat B-lausunnon KELAa varten

4. Täytä hakemus (KELAn lomake KU 131). Lisää ohjeita hakemuksen tekoon: https://www.kela.fi/kuntoutuspsykoterapia-nain-haet


Kognitiivinen psykoterapia

Kognitiivinen psykoterapia on moninainen kattaus erilaisia työskentelytapoja ja tapoja hahmottaa ihmisen minuutta, mutta kaikkia yhdistää työskentely ajatusten, uskomusten, tunteiden ja toiminnan kanssa.  Kognitiivisen psykoterapian perusajatuksena on, että ajatukset ja tunteet liittyvät toisiinsa ja että muokkaamalla ajatuksia joustavampaan suuntaan saadaan aikaan muutosta myös tunnekokemuksessa. Terapiassa myös kokeillaan ja harjoitellaan uudenlaista käyttäytymistä ja toimintatapoja. 

Kognitiivisessa psykoterapiassa asiakas ja psykoterapeutti muodostavat työparin, joka pyrkii yhdessä tutkimaan asiakkaan ongelmalliseksi kokemaa elämäntilannetta tai tunteita ja löytämään yhdessä uusia tapoja ajatella ja toimia kyseisessä tilanteessa. Terapian tavoitteista ja kestosta sovitaan terapian alussa yhdessä. Pääsääntöisesti kognitiivisessa psykoterapiassa käydään kerran viikossa 45 minuutin käynti, mutta tarvittaessa myös tiheämmistä käynneistä voidaan sopia. Kela-asiakkailla on mahdollista saada tukea kahteen 45 minuutin käyntiin viikossa.